Simptomi koji mogu najaviti pucanje gume – nemojte da ih ignorišete

Bez autora
May 22 2024

Ako primetite bilo koji od ovih signala, ostanite mirni i izbegavajte prebrzu vožnju.

Prenizak pritisak u gumama obično je znak problema. Zato ga je najbolje proveravati svake dve nedelje, preporučuje Nemački automobilski klub (ADAC).

Predmeti kao što su ekseri ili komadi razbijenog stakla mogu oštetiti gumu i postepeno je izduvati.

Takođe, istrošenost i starenje povećavaju rizik. Čak i ako nema vidljivih oštećenja, gume treba menjati posle najviše osam godina, piše Revijahak.

Kako možete uočiti oštećenje guma? Nemojte se previše oslanjati na sistem za praćenje pritiska u gumama: u nekim slučajevima, probušena guma koja sporo ispušta vazduh se detektuje prekasno, a sistem registruje samo gubitak pritiska od 20 procenata. A tada vožnja više nije bezbedna.

Pre "velikog praska" obično postoje neki znaci koji najavljuju da je guma bušna. Smanjen pritisak u gumama značajno menja ponašanje u vožnji: automobil vuče levo ili desno, upravljač reaguje "sunđerasto".

Ako primetite bilo koji od ovih signala, ostanite mirni, izbegavajte prebrzu vožnju i uključite sva četiri pokazivača pravca.

Zaustavite automobil što je nežnije moguće, na bezbednom  mestu. Nemojte naglo kočiti – to može dovesti do proklizavanja i zanošenja zadnjeg kraja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik